ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ

γενικά

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣΈνα από τα σημαντικότερα προϊόντα παραγωγής της μέλισσας και κορυφαίο από άποψη βιολογικής αξίας είναι ο βασιλικός πολτός. Παρόλο που έχει πολλές ευεργετικές και βιολογικές ιδιότητες για τον άνθρωπο, παρουσιάζει δυσκολία στην διαδικασία παραγωγής του συγκριτικά με τα υπόλοιπα μελισσοκομικά προϊόντα. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που τον χαρακτηρίζει προϊόν μικρής οικονομικής σημασίας για τους μελισσοκόμους που δεν έχουν χρόνο, αλλά κυρίως διάθεση να ασχοληθούν με την παραγωγή του. Πολλοί, επίσης, μελισσοκόμοι θεωρούν δύσκολη τη διαδικασία αυτή.

Ο βασιλικός πολτός είναι αδενώδης έκκριση των υποφαρυγγικών και σιαγονικών αδένων των μελισσών. Προορίζεται για την διατροφή της βασίλισσας και όλων των ατελών σταδίων της μέλισσας, για αυτό ονομάζεται γάλα των μελισσών (Θρασυβούλου, 1998). Στο βασιλικό πολτό βρίσκεται ο καθοριστικός παράγοντας ο οποίος μετατρέπει μία προνύμφη μέλισσα από εργάτρια σε βασίλισσα. Ονομάζεται βασιλικός πολτός γιατί είναι η αποκλειστική τροφή των προνυμφών που προορίζονται για τις βασίλισσες, αλλά και της ίδιας της βασίλισσας, σε σχέση με την τροφή που χρησιμοποιούν οι εργάτριες και οι κηφήνες που καλείται πολτός προνυμφών ή εργατικός πολτός. Οι δύο αυτοί πολτοί αρχικά παρουσιάζουν ομοιότητες μεταξύ τους, αλλά στην πορεία ο πολτός αποκτά τη σύσταση και την μορφή του με την προσθήκη γύρης και μελιού. Η διατροφή με βασιλικό πολτό έχει ως αποτέλεσμα η βασίλισσα να διαφέρει σημαντικά από τις εργάτριες ως προς (Krell, 1996):

  • τη μορφολογία. Η βασίλισσα έχει αναπαραγωγικά όργανα και μεγαλύτερο μέγεθος και βάρος σε σχέση με την εργάτρια που διαθέτει όργανα που τη βοηθούν στις διάφορες εργασίες.
  • την περίοδο ανάπτυξης. Η βασίλισσα αναπτύσσεται σε 16 ημέρες, ενώ η εργάτρια σε 21.
  • τη διάρκεια ζωής. Η βασίλισσα ζει μέχρι και 8 χρόνια, ενώ η εργάτρια από λιγότερο από ένα μήνα έως και 4 μήνες.
  • τη συμπεριφορά. Η βασίλισσα γεννάει δεκάδες χιλιάδες αυγά κάθε χρόνο, το οποίο αποτελεί τον μοναδικό της σκοπό, εν αντιθέσει με τις εργάτριες που ασχολούνται με τις διάφορες εργασίες στην κυψέλη και γεννάνε μόνο περιστασιακά.

 

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ & ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ

Ο βασιλικός πολτός έχει όψη λευκή κρεμώδη, οσμή ιδιάζουσα και ισχυρά όξινη υπογεύση. Η υφή του χαρακτηρίζεται ως ζελατινώδης και παχύρρευστη, η οποία με το χρόνο μετατρέπεται σε συμπαγής, αυξανομένου του ιξώδους, κάτι που φαίνεται να σχετίζεται με μία αύξηση των αδιάλυτων στο νερό αζωτούχων ενώσεων μαζί με μείωση των διαλυτών ελεύθερων αμινοξέων. Οι μεταβολές αυτές προκαλούνται από ένζυμα τα οποία σε αυτή την φάση αλληλεπιδρούν με τα λιπίδια και άλλες τις πρωτεΐνες. Το άρωμα και η γεύση του οφείλονται στο χαμηλό pH (3,4-4,5). Η πυκνότητα του είναι γύρω στο 1,1 gr/cm3 και είναι μερικώς διαλυτός στο νερό.

Τα κύρια συστατικά πού συνθέτουν το βασιλικό πολτό είναι νερό, πρωτεΐνες, σάκχαρα, λιπίδια και μεταλλικά άλατα. Η σύσταση του βασιλικού πολτού παρουσιάζεται συνοπτικά στον Πίνακα 1 που ακολουθεί (Θρασυβούλου και Τσαλίμαλμα, ΧΧ).

Χημική σύσταση του Φρέσκου Βασιλικού Πολτού

βασιλικος πολτος αγοραΝερό                                                         60%-70%

Λιπίδια                                                     2%-8%

trans-10-υδροξυ-2-δεκενοϊκό οξύ      1,4%-6,0%

Πρωτεΐνες                                               9%-18%

Φρουκτόζη                                               3%-13%

Γλυκόζη                                                   4%-8%

Φρουκτόζη+Γλυκόζη+Σουκρόζη        11%-23%

Σουκρόζη                                                 0,5%-2,0%

Τέφρα                                                      0,8%-3,0%

pH                                                             3,4-4,5

Οξύτητα (mL 0.1 NAOH/g)                 3,0-6,0

Furosine (mg/100 g πρωτεΐνη)           <50

Από τον παραπάνω πίνακα μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ότι το νερό αποτελεί τα 2/3 του βασιλικού πολτού. Οι πρωτεΐνες καταλαμβάνουν ποσοστό 9-18%, ενώ τα κυριότερα σάκχαρα που περιέχονται είναι η φρουκτόζη και η γλυκόζη, σε αναλογία ίδια με αυτή του μελιού. Τα δύο αυτά σάκχαρα αποτελούν πολλές φορές το 90% των συνολικών σακχάρων. Τα λιπίδια έχουν μεγάλο ενδιαφέρον λόγω των βιολογικών τους ιδιοτήτων. Τα κυρίως μεταλλικά στοιχεία που περιέχει είναι: K, Ca, Na, Zn, Fe, και Mn με το κάλιο να επικρατεί σε σχέση με τα υπόλοιπα μεταλλικά στοιχεία, αλλά να βρίσκεται και σε μικρότερες συγκεντρώσεις στο βασιλικό πολτό απ’ ότι στην γύρη. Σε μικρές ποσότητες, αλλά σημαντικές από άποψη βιολογικής αξίας, ο βασιλικός πολτός περιέχει αμινοξέα, βιταμίνες, ορμόνες, στερόλες, ένζυμα, νουκλεϊνικά οξέα κλπ.

Παρακάτω παρουσιάζονται πιο αναλυτικά τα κυριότερα συστατικά που περιέχονται στον βασιλικό πολτό.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣΠρωτεΐνες. Το μέλι περιέχει έναν σημαντικό αριθμό πρωτεϊνών, κάποιες από τις οποίες έχουν σημαντικές βιολογικές ιδιότητες. Η ροϋαλισίνη (royalisin) είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται αποκλειστικά στο βασιλικό πολτό και βρέθηκε να κατέχει σημαντική αντιβακτηριακή δράση ενάντια σε GRAM-βακτήρια. Επίσης, έχουν αναγνωριστεί μια σειρά από 5 πρωτεΐνες, γνωστές ως μείζονες πρωτεΐνες του βασιλικού πολτού (major royal jelly proteins, MRJP). Από αυτές, η MRJP1 επάγει την αναγέννηση του ήπατος, ενώ η MRJP3 ανοσορρυθμιστική δράση (Sano et al., 2004).

Αμινοξέα. Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 29 αμινοξέα, με το ασπαρτικό οξύ να βρίσκεται σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα. Τα αμινοξέα του βασιλικού πολτού βρίσκονται στις κατάλληλες αναλογίες για τον άνθρωπο. Από τα πιο γνωστά το ασπαρτικό και το γλουταμινικό οξύ.

Βιταμίνες. Ο βασιλικός πολτός είναι εξαιρετικά πλούσιος σε βιταμίνες, ιδιαίτερα αυτές του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των προνυμφών. Κυριότερες βιταμίνες είναι οι Β1, Β2, Β3, Β4, Β6, Β7, Β8, Β9, Β12. Η βιταμίνη C βρίσκεται σε ίχνη, ενώ απουσιάζουν οι βιταμίνες A, D, Ε και Κ.

Περιεκτικότητα του βασιλικού πολτού σε βιταμίνες

Βιταμίνη                 mg/kg

Β1 (Θειαμίνη)          1-17

Β2 (Ριβοφλαβίνη)   5-25

Β3 (Νιασίνη)            45-190

Φολικό Οξύ             0,1-0,6

Β5 (Παντοθενικό Οξύ) 36-230

Β7 (Βιοτίνη)            1,5-5

Β8 (Ινοσιτόλη)        78-150

Β6 (Πυριδοξίνη)      2-55

Λιπαρά οξέα. Η περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του βασιλικού πολτού, καθώς περιλαμβάνει κυρίως μικρής αλυσίδας (8-10 άτομα άνθρακα) υδροξυ-οξέα, σε αντίθεση με ζωικά ή φυτικά υλικά που περιέχουν μακριάς αλυσίδας (14-20 άτομα άνθρακα) λιπαρά οξέα (Krell, 1996) . Σε αυτά τα λιπαρά οξέα οφείλονται οι περισσότερες βιολογικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού. Κυριότερο όλων είναι το trans-10-υδροξυ-2-δεκενοϊκό οξύ, το οποίο έχει αντικαρκινικές (Townsend et al., 1959) και αντιμικροβιακές (Blum et al., 1959) ιδιότητες, ενώ ακολουθεί το κορεσμένο παράγωγό του, το trans-10-υδροξυδεκανοϊκό οξύ.

Ορμόνες. Ο βασιλικός πολτός περιέχει ποσότητες τεστοστερόνης, προγεστερόνης και οιστραδιόλης. Η τεστοστερόνη είναι η ανδρική ορμόνη που συντελεί στην ανάπτυξη των ανδρικών γεννητικών οργάνων, ενώ η προγεστερόνη είναι η γυναικεία ορμόνη που συντελεί στην ανάπτυξη της μήτρας και των μαστών. Άλλη μία γυναικεία ορμόνη είναι η οιστραδιόλη η οποία ρυθμίζει την ανάπτυξη των γυναικείων χαρακτηριστικών. Οι ορμόνες αυτές λειτουργούν άριστα όταν ο βασιλικός πολτός είναι φρέσκος.

Πεπτίδια. Στον βασιλικό πολτό αναγνωρίστηκαν 4 πεπτίδια, τα οποία ονομάστηκαν «Γελεΐνες» (Jelleines). Τρία από αυτά επέδειξαν εξειδικευμένη αντιβακτηριακή δράση ενάντια σε GRAM+ και GRAM- βακτήρια, ενώ το τέταρτο δεν είχε καμία δράση. Αυτά τα πεπτίδια δεν παρουσιάζουν ομοιότητες με άλλα πεπτίδια που έχουν αντιμικροβιακή δράση και σχετίζονται με τις μέλισσες. Όπως φαίνεται, παράγονται από τις εργάτριες και ενσωματώνονται στον βασιλικό πολτό (Fontana et al., 2004).

Άλλα συστατικά. Ο βασιλικός πολτός περιέχει ακετυλοχολίνη, η οποία βρίσκεται σε ποσότητα πάνω από 1 mg/g και έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες χρήσιμες για την θεραπεία κυκλοφορικών διαταραχών που απαντώνται σε ηλικιωμένα άτομα. Η ουσία αυτή επιδρά στο νευρικό σύστημα επιτρέποντας την μεταφορά νευρικών ταλαντώσεων από μία νευρική ίνα σε άλλη. Τέλος διεγείρει την έκκριση αδρεναλίνης. Σε κάποιες χώρες χρησιμοποιείται σαν συμπληρωματικό της ανθρώπινης δίαιτας, η οποία συνδέεται με την μακροβιότητα.

Αλλεργίες στον βασιλικό πολτό. Σε όλο τον κόσμο έχουν αναφερθεί περιστατικά αλλεργίας στον βασιλικό πολτό. Οι αναφορές κάνουν λόγο για δερματίτιδες, άσθμα, αναφυλαξία μέχρι και θάνατο. Σύμφωνα με μελέτες, μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι πάσχουν από άσθμα. Από τα συστατικά του βασιλικού πολτού, οι μείζονες πρωτεΐνες του βασιλικού πολτού (MRJP) 1 και 2 έχουν τη μεγαλύτερη αλλεργιογόνο δράση (Rosmilah et al., 2008).

 

ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ

βασιλικος πολτος δοσολογιαΚατά καιρούς έχουν γραφεί πολλά για το βασιλικό πολτό, χαρακτηρίζοντάς τον θαυματουργή ουσία και μυστήρια τροφή. Αναφέρεται ως προϊόν συμπυκνωμένο από άποψη πρωτεϊνών, βιταμινών και λιπαρών οξέων κ.α. Όπως έχουμε αναφέρει και παραπάνω έχει την ικανότητα να μεταμορφώνει την μικρή προνύμφη της εργάτριας σε βασίλισσα, η οποία μπορεί να ζήσει 4-5 χρόνια σε αντίθεση με την εργάτρια που η ζωή της είναι λίγους μήνες. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο βασιλικός πολτός έχει δυναμωτικές και θεραπευτικές ιδιότητες είναι το γεγονός ότι η βασίλισσα είναι γόνιμη, σε αντίθεση με την εργάτρια που είναι στείρα.

Οι ευεργετικές επιδράσεις του βασιλικού πολτού είναι γνωστές από την αρχαία Ελλάδα τον οποίο ανέφεραν στην αμβροσία, που προσέδιδε αθανασία στους θεούς του Ολύμπου και περιείχε βασιλικό πολτό. Στο συγκεκριμένο προϊόν έγιναν πάρα πολλές μελέτες και κυρίως για τις επιδράσεις του στις νευρασθένειες, στην ανάρρωση από διάφορες καταστάσεις, στην υπερκόπωση, στην πορεία της εγκυμοσύνης και σε πολλές περιπτώσεις διαταραχών του οργανισμού.

Οι μέλισσες οι οποίες προορίζονται για βασίλισσες και τρέφονται με βασιλικό πολτό αναπτύσσονται μέσα σε 16 ημέρες, έχουν 42% μεγαλύτερο μέγεθος από τις εργάτριες και 60% μεγαλύτερο βάρος. Το γενετικό τους σύστημα αποτελείται από ωοθήκες και σπερματοθήκες πλήρως ανεπτυγμένες, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (2-4 χρόνια) και παραγωγικότητα. Μία βασίλισσα μπορεί να γεννήσει καθημερινά 1200 αυγά λόγω της επιρροής του βασιλικού πολτού, δηλαδή το βάρος των αυγών που γεννάει ξεπερνά το διπλάσιο δικό της βάρος. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγομε είναι ότι δεν υπάρχει γενετική διαφορά μεταξύ εργατριών και βασιλισσών μέσα στην ίδια κυψέλη, αλλά αυτή η εξέλιξη των βασιλισσών οφείλεται στο βασιλικό πολτό (Χαριζάνης και Σάτου, ΧΧ). 

Ο διαβήτης. Πρόκειται για μια χρόνια ασθένεια που οφείλεται σε υπεργλυκαιμία του ανθρώπινου οργανισμού, δηλαδή αυξάνονται τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, γεγονός που ίσως να συνδέεται με διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες (κυρίως αγγειακές και νευρολογικές) Σε αυτή την περίπτωση ο βασιλικός πολτός επιδρά προκαλώντας μείωση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος και των επιπέδων των λιπιδίων του αίματος πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τις άλλες θεραπευτικές αγωγές. Μελέτες που έγιναν από Ιάπωνες ερευνητές απέδειξαν ότι υπάρχουν στον βασιλικό πολτό οργανικά οξέα που λειτουργούν και δρουν όπως η ινσουλίνη, επίσης από εργαστηριακά πειράματα συμπεραίνεται ότι οι παθολογικές καταστάσεις του ανθρώπινου οργανισμού (διαβήτης και υπέρταση) βελτιώνονται με τις ουσίες αυτές.

Νευρο-ενδοκρινο-μεταβολικές διαταραχές. Μια πολύ γνωστή και διαδεδομένη ασθένεια είναι η σπασμοφιλία που προκαλεί μυϊκούς σπασμούς οι οποίοι μπορεί να είναι ίδιοι η να διαφέρουν σε ένταση, σε διάρκεια και στο σημείο εντοπισμού τους. Από αποτελέσματα πειραμάτων που έγιναν στην Ρουμανία σε 100γυναίκες που είχαν αυτήν την ασθένεια και έγινε θεραπεία με προϊόντα μελισσοκομικά και κυρίως με βασιλικό πολτό, προέκυψε ότι η μελισσοθεραπεία συμβάλει στην καλύτερη ρύθμιση μυϊκών τόνων. Τα αποτελέσματα του πειράματος έδειξαν βελτίωση κατά 15%, αυτό το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί στο 60% με φαρμακευτική αγωγή, ο λόγος στον οποίο οφείλεται αυτή η επίδραση του βασιλικού πολτού είναι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχει και της ακετυλοχολίνης η οποία επιδρά ως νευροδιαβιβαστής.

Συνδετικός, μυϊκός και σκελετικός ιστός. Σημαντικά συστατικά του μυϊκού ιστού είναι η προλίνη, ένα αμινοξύ που συνδέεται με την σύνθεση του κολλαγόνου και η ελαστίνη. Όλα αυτά τα συστατικά τα περιέχει ο βασιλικός πολτός. Επίσης θετικά αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και στην οστεοπόρωση, μια ασθένεια που εντοπίζεται κυρίως στις γυναίκες την περίοδο της εμμηνόπαυσης, μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από διάφορες ορμονικές διαταραχές. Μια ακόμα ασθένεια του συνδετικού ιστού που προσβάλλει το δέρμα τους μύες και τις αρθρώσεις και για την οποία δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία είναι η σκληροδερμία. Σε αυτή την περίπτωση ο βασιλικός πολτός συνδυασμένος με το δηλητήριο της μέλισσας παρουσίασε καλά αποτελέσματα, βελτιώνοντας την κατάσταση των ασθενών μειώνοντας τους πόνους των αρθρώσεων και βελτιώνοντας την ελαστικότητα του δέρματος. Η δυσκολία στην κάμψη των αρθρώσεων δεν διορθώθηκε τελείως, αλλά βελτιώθηκε η ευλυγισία τους.

Τέλος άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα φέρουν επίπεδα παντοθενικού οξέος, στο αίμα τους μικρότερα από ένα όριο. Ο βασιλικός πολτός προσφέρει ποσότητα παντοθενικού οξέος σε συνδυασμό με το 10-υδροξυ-2-δεκενοϊκό οξύ, το οποίο βοηθά στην απορρόφησή του. Η θεραπεία φέρει καλύτερα αποτελέσματα όταν ο πολτός χορηγείται με παντοθενικό ασβέστιο.

Δράση κατά βακτηρίων και ιών. Ο βασιλικός πολτός αποτρέπει την ανάπτυξη και δράση των μικροοργανισμών: Staphylococcus aureus, Streptococcus nemolyticus, Mycobacterium tuberculosis, Bacillus alvei κλπ Επίσης, πειράματα έδειξαν ότι ο πολτός είναι αποτελεσματικός εναντίον του ιού της γρίπης.

Ο βασιλικός πολτός και ο καρκίνος. Πειράματα που έγιναν στην Ιαπωνία σε ποντίκια απέδειξαν ότι ο βασιλικός πολτός καταπολεμεί τους όγκους που αναπτύσσονται με αργούς ρυθμούς αλλά όχι τους όγκους καλπάζουσας μορφής(π.χ. λευχαιμία). Παιδιά που υπέφεραν από διάφορες μορφές καρκίνου(Λέμφωμα, λευχαιμία και ηπατοβλάστωμα) και τους χορηγήθηκε βασιλικός πολτός παρουσίασαν αύξηση της όρεξης και γενικά βελτίωση της κατάστασης τους. Τα άτομα αυτά απέκτησαν αντοχή σε ιογενείς και βακτηριακές ασθένειες και αυξήθηκαν τα επίπεδα των λευκών τους αιμοσφαιρίων, των φαγοκυττάρων και λεμφοκυττάρων τους. Τέλος ο βασιλικός πολτός διεγείρει την παραγωγή της ανοσογλοβουλίνης από τα λεμφοκύτταρα και αυξάνει τα lg M και lg G σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣΝευρολογικές ασθένειες. Η δράση του βασιλικού πολτού στην συγκεκριμένη κατηγορία ασθενειών οφείλεται σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και της βιταμίνης Ε, οι οποίες δρά σε εγκεφαλικές και τροφικές διαταραχές και στην λειτουργία νευρικών διασυνδέσεων. Τέτοιες ασθένειες είναι η εξάντληση, κόπωση, κεφαλαλγία, βαρεμάρα με συνηθισμένη την απώλεια μνήμης σε ηλικιωμένα άτομα, που είτε είναι προσωρινή είτε είναι μόνιμη. Για να έχει θετικά αποτελέσματα η θεραπεία, θα πρέπει ο βασιλικός πολτός να χορηγείται πολύ νωρίς όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα και η θεραπεία να κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Ψυχιατρικές ασθένειες. Μαζί με άλλες φαρμακευτικές θεραπείες ο βασιλικός πολτός μπορεί να καταπολεμήσει περιπτώσεις κατάθλιψης, ανησυχίας σε ηλικιωμένα άτομα, καταστάσεις φοβίας, διάφορες μορφές αϋπνίας και διαταραχές στην διάθεση των ατόμων. Η χρήση του διεγείρει τις αμυντικές αντιδράσεις του οργανισμού και βελτιώνει τις κυκλοφοριακές και αναπνευστικές συνθήκες. Η χορήγηση βασιλικού πολτού σε ηλικιωμένα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα υποσιτισμού κατά την εισαγωγή τους σε νοσοκομείο η χρειάζονται δύναμη για γρήγορη ανάρρωση απέδειξε ότι αυξάνει την όρεξη αυτών των ατόμων και το σωματικό τους βάρος. Σε άτομα που πάσχουν από νευροφυτική δυστονία (Νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ισχυρούς ακούσιους μυϊκούς σπασμούς, οι οποίοι προκαλούνε την επώδυνη καθήλωση του σώματος σε ορισμένη στάση) η χορήγηση βασιλικού πολτού μπορεί να βελτιώσει την νευροψυχική τους ισορροπία.

Καρδειαγγειακές ασθένειες. Η μεγάλη διάρκεια ζωής της βασίλισσας είναι πιθανό να οφείλεται σε ευεργετικές δράσεις του βασιλικού πολτού στην καρδιά. Μια πολύ σημαντική καρδιακή ασθένεια που βασανίζει πολύ κόσμο στις μέρες μας είναι η αρτηριοσκλήρωση, η οποία οφείλεται στην αύξηση του όγκου και σκλήρυνση των αρτηριακών τοιχωμάτων και ευνοείται από την καθιστική ζωή, το κάπνισμα και την πλούσια σε ζωικά λίπη διατροφή. Ο βασιλικός πολτός μειώνει τα αποθέματα λίπους στο εσωτερικό στρώμα των αρτηριακών τοιχωμάτων. Για καλύτερα αποτελέσματα συνιστάται ο συνδυασμός του πολτού με μια κατάλληλη δίαιτα.

Γεννητικές – ουροποιητικές διαταραχές. Η χρήση του βασιλικού πολτού ρυθμίζει τις λειτουργίες των επινεφριδίων (αδένες που παράγουν τις ανδρογενείς ορμόνες). Επίσης στις γυναίκες η παραγωγή των οιστρογόνων από τις ωοθήκες εξαρτάται από την διαδικασία. 

Μαιευτική και Γυναικολογία. Το οίδημα, η υψηλή πίεση αίματος αλλά και η εκλαμψία ( παθολογική διατάραξη της εγκυμοσύνης των γυναικών, που εκδηλώνεται με σπασμούς κώμα) αντιμετωπίστηκαν με την χορήγηση βασιλικού πολτού, επίσης ευνοϊκή επίδραση έχει στην αμηνόρροια (έλλειψη ή διακοπή της εμμήνου ρήσεως). Τέλος ο βασιλικός πολτός με την γύρη συντελούν στην ωρίμανση της μήτρας στις έφηβες που πάσχουν από δυσμηνόρροια.

Παιδιατρική. Η χορήγηση βασιλικού πολτού στα πρόωρα βρέφη βελτιώνει την αφομοίωση τροφής και τα τροφοδοτεί με διάφορους παράγοντες ανάπτυξης. Συντελεί στην θεραπεία παιδιών που υποφέρουν από καθυστερημένη ψυχοκινητική ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την μνήμη και την αντίληψη των παιδιών αυτών. Παιδιά που έφεραν το σύνδρομο Down έδειξαν βελτίωση της διανοητικής τους ανάπτυξης με την χρήση βασιλικού πολτού.

Γηριατρική. Μία από τις πιο εκτεταμένες διαταραχές της τρίτης ηλικίας, η οποία χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογική παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι η αναιμία, της οποίας μειώνεται η δράση με την χορήγηση βασιλικού πολτού στην εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Συστατικά του βασιλικού πολτού όπως η βιταμίνη Β1, φώσφορος και τρυπτοφάνη καταπολεμούν την αϋπνία σε ηλικιωμένα άτομα. Σημαντικό ρόλο παρουσιάζει η χρήση του πολτού στην γεροντική άνοια και στην νόσο του Αλζχάιμερ. Στα ηλικιωμένα άτομα συντελεί στην αύξηση της όρεξης τους και το σωματικό τους βάρος και προκαλεί μια καλύτερη διανοητική και ψυχική κατάσταση. Τέλος η πρωτεΐνη γ-γλοβουλίνη δημιουργεί ασπίδα στον οργανισμό εναντίον των επιθέσεων από βακτήρια και ιούς.

Οφθαλμολογία. Πολύ αποτελεσματική θεραπεία για την πάθηση του καταρράκτη είναι το μείγμα πρόπολης, βασιλικού πολτού και μελιού. Το μείγμα αυτό χρησιμοποιείται ως λοσιόν ματιού, παρεμποδίζοντας την απώλεια της ελαστικότητας του κρυσταλλοειδή χιτώνα του ματιού.

Στοματολογία. Μια επιτυχημένη θεραπεία με βασιλικό πολτό είναι η καταπολέμηση της ουλίτιδας που προσβάλλει την στοματική κοιλότητα.

Δερματολογία. Ο βασιλικός πολτός συντελεί στην καταπολέμηση της δερματίτιδας, δυναμώνει τα εύθραυστα νύχια και επιβραδύνει την τριχόπτωση, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιείται και στην θεραπεία κατά της πιτυρίδας. Με τοπική εφαρμογή μειώνει την ξηροδερμία θεραπεύει δύσκολα τραύματα, την ακμή του προσώπου και τον ερυθηματώδη λυκό. Μια άλλη δύσκολα καταπολεμούμενη ασθένεια δέρματος είναι η ψωρίαση, η οποία με την χρήση βασιλικού πολτού περιορίζεται αισθητά. Σε ότι αφορά τα μετά-εγχειρητικά προβλήματα, επιστημονικές μελέτες απέδειξαν ότι η εφαρμογή μείγματος που περιέχει μέλι και βασιλικό πολτό σε πληγή, μόλις πριν και αμέσως μετά το κλείσιμο, μειώνει τον κίνδυνο μολύνσεων, κάτι που πολλές φορές δεν καταφέρνει η κλασική θεραπεία.

Αιματολογία. Ο βασιλικός πολτός αυξάνει την αιμοσφαιρίνη και τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος.

Σεξουαλικότητα. Μία από τις πρώτες μελέτες που έγιναν στο βασιλικό πολτό ήταν και η έρευνα για σεξουαλικές ορμόνες. Το πείραμα για πρώτη φορά εφάρμοσαν οι Melumpy και Stanley το 1940 σε αρουραίους, στους οποίους δεν φάνηκαν θετικές επιδράσεις, ενώ αργότερα το 1958 οι Johansson και Johansson απέδειξαν την απουσία ανθρώπινων σεξουαλικών ορμονών. Πρόσφατα με σύγχρονες μεθόδους βρέθηκαν ίχνη τεστοστερόνης, τα οποία σε σύγκριση με τα ποσά που παράγει ένας άνδρας καθημερινώς είναι αμελητέα. Συνεπώς δεν υπάρχουν βιολογικές επιδράσεις για τόσο μικρές ποσότητες (Krell, 1996).

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

Η συνηθισμένη δόση κυμαίνεται από ¼ του γραμμαρίου ως ένα γραμμάριο, ανάλογα με το σωματικό βάρος και τις ανάγκες του ενήλικα και η λήψη του πολτού πρέπει να είναι καθημερινή για 3-4 μήνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να συστήσει μεγαλύτερη δόση. Ένα παιδί πέντε χρονών καλύπτεται με το παραπάνω με 1/8 του γραμμαρίου ( 125 mg) εκτός αν ο γιατρός συστήσει περισσότερο.

Δεν χρησιμοποιούμε μεταλλικό κουτάλι αλλά πλαστικό. Υπάρχουν ειδικά κουταλάκια για βασιλικό πολτό που παρέχονται μαζί με το βαζάκι και δρουν και δοσομετρικά. 

Παίρνουμε τον πολτό το πρωί νηστικοί. Μπορούμε, αν δε μας αρέσει η γεύση του,  να τον προσθέσουμε σε  ένα κουταλάκι με μέλι.

Συντηρούμε τον πολτό στην κατάψυξη (-18ο C)  και διατηρούμε στο  ψυγείο το βαζάκι (συνήθως 10 γραμμαρίων) που καταναλώνουμε.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ