Πρόπολη
ΠΡΟΠΟΛΗ

Η πρόπολη είναι ένα μείγμα με περισσότερες από 30 διαφορετικές ενώσεις, από τις οποίες όχι η μία ή οι δύο, αλλά η συνύπαρξη όλων αυτών των ουσιών συντελεί στη δράση της.

Δράση της πρόπολης

Η δράση της πρόπολης στον άνθρωπο έχει τέσσερις διαστάσεις:

  1. Αναισθητική: Τοπικό αναισθητικό και παυσίπονο για ωτίτιδες, πονόδοντους, προβλήματα νυχιών – κάλων και για όπου παραστεί ανάγκη.
  2. Αντιφλεγμονώδης: Η ιδιότητα της πρόπολης να επουλώνει τραύματα και πληγές είναι από παλιά γνωστή. Επίσης θεραπεύει τις πυώδεις πληγές, αλλά και τις ουλές των εσωτερικών οργάνων, όπως παθήσεις των νεφρών, έλκη, κολίτιδες και διόρθωση του προστάτη.
  3. Αντιμικροβιακή: Από απλά τσιμπήματα εντόμων μέχρι φαρυγγίτιδα, χρόνια πνευμονία, βρογχικό άσμα, εξωτερικές και εσωτερικές λοιμώξεις. Επίσης δρα αποτελεσματικά και στην πρόληψη της γρίπης.
  4. Κυτταροευεργετική: Για όλων των ειδών τις δερματοπάθειες και ασθένειες των βλεννογόνων. Ειδικότερα θετική κατά του χρόνιου κνησμού, την θεραπεία της κοκκινίλας και των μυκητιάσεων. Επίσης κατά της τριχόπτωσης, της ακμής και γενικά της αισθητικής του δέρματος του προσώπου.

πρόποληΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΣΗΣ Ο χρήστης πόσιμα μπορεί να παίρνει 20-30 σταγόνες (τα παιδιά 10), διαλύματος αραιωμένο με μισό ποτήρι νερό ή γάλα, μισή ώρα προ του φαγητού, μέχρι τρεις φορές ημερησίως και συνήθως για ένα μήνα. Αυτός ο τρόπος λήψης βοηθάει όλες τις καταστάσεις που προαναφέραμε.

   Εξωτερικά μπορεί κάποιος να επαλείψει με το διάλυμα πάσχοντα μέρη 2-3 φορές ημερησίως και να έχει έτσι ένα είδος βιολογικού επιδέσμου. Το διάλυμα έχει ευχάριστη μυρωδιά σαν βανίλια. Λόγω αλκοόλ, προκαλεί προσωρινά κάψιμο αλλά σύντομα η ευεργετική δράση της πρόπολης ανακουφίζει. Τώρα το καλοκαίρι προτείνετέ τη για να ανακουφίζει από τη φαγούρα και τις κοκκινίλες από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Θα σας ευγνωμονούμε. Και σε περίπτωση πονόδοντου με 1-2 σταγόνες πάνω στο πονεμένο δόντι, έχετε υποβάλλει στις καρδιές των πονεμένων αίτημα για «άγιος»!

ΠΡΟΣΟΧΗ Η πρόπολη μέχρι να στεγνώσει στο δέρμα να μην έρθει σε επαφή με ρούχα, διότι βάφει ισχυρά.

   Σε αντίθεση με τα γνωστά αντιβιοτικά, (τεραμυκίνη – πενικιλίνη – στρεπτομυκίνη), η πρόπολη δεν έχει παρενέργειες. Δεν προσβάλει την χλωρίδα του εντέρου και αποβάλλεται από τον οργανισμό, χωρίς να βλάπτει τα νεφρά και το συκώτι. Κατά γενικό κανόνα μετά 5-6 ημέρες χρήσης παρατηρούνται οι πρώτες βελτιώσεις στην υγεία, όπως ελαστικότητα στην επιδερμίδα, τόνωση του οργανισμού, καλυτέρευση του ύπνου και της όρεξης. 

 

Χαρακτηριστικά της πρόπολης

Η πρόπολη στη φυσική της κατάσταση είναι συμπαγής (μην ξεχνάτε ότι είναι κάτι σαν οικοδομικό υλικό για τις μέλισσες). Στη θερμοκρασία των 20 βαθμών Κελσίου είναι μαλακή και κολλά. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες γίνεται σκληρή και τρίβεται.

  •    Το χρώμα της ποικίλλει από καφέ-πράσινο έως καφέ-κόκκινο: εξαρτάται από τα φυτά από τα οποία προέρχεται η ρητίνη.
  •    Η μυρωδιά της είναι ένα μείγμα των ουσιών που περιέχει: ρητινούχα που θυμίζει μέλι και βανίλια.
  •    Η γεύση της είναι πικρή και καυστική.

Τρόπος παρασκευής: ένα κομμάτι ακατέργαστης πρόπολης κονιορτοποιείται σε μίξερ και στη συνέχεια κοσκινίζεται με λεπτό κόσκινο. 

 

Μορφές χρήσης της πρόπολης

 •          Σε βάμμα

Τρόπος παρασκευής: ακατέργαστη πρόπολη θερμαίνεται σε μπεν μαρί μέχρι να γίνει πηχτό σιρόπι. Προσθέτουμε ίση ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης και συγχρόνως ανακατεύουμε. Όταν το μείγμα γίνει ομοιόμορφο, το φιλτράρουμε με λεπτή σήτα.

 •          Σε διάλυμα 

Τρόπος παρασκευής: σε γυάλινο δοχείο βάζουμε 100gr ακατέργαστης πρόπολης και 120ml αλκοόλης. Το αφήνουμε οκτώ ημέρες, στο διάστημα των οποίων το ανακινούμε περιοδικά. Κατόπιν, το αφήνουμε ακίνητο πέντε εβδομάδες και στη συνέχεια αφαιρούμε προσεκτικά το υλικό που έχει συγκεντρωθεί στο επάνω μέρος του δοχείου, φροντίζοντας να μην παρασυρθούν τα κατακάθια. Αυτό το υλικό αποτελεί το διάλυμα της πρόπολης.

Τα κατακάθια, στη συνέχεια, τοποθετούνται σε πάνινη σακούλα και βράζονται σε κατσαρόλα με νερό. Στην επιφάνεια του νερού συγκεντρώνεται κερί, το οποίο χρησιμοποιείται στην παρασκευή αλοιφής, επειδή περιέχει πρόπολη.

 •          Σε αλοιφή 

Τρόπος παρασκευής: χρησιμοποιούμε 150gr από το παραπάνω κερί, 240gr λιωμένης σε μπεν μαρί λανολίνης και 520gr φυτικού ελαίου. Τα υλικά αναμειγνύονται σε μπεν μαρί και, όταν το μείγμα κρυώσει, προσθέτουμε 90gr διάλυμα πρόπολης.