Μελομακάρονα

Όσες φορές και αν φέραμε στο μυαλό μας την εικόνα μελωμένων σπαγγέτι, η πραγματικότητα για την ιταλική καταγωγή του μελομακάρονου θα πρέπει να παραμείνει στη σφαίρα της φαντασίας. Για την ακρίβεια η καταγωγή των λέξεων μοιάζει να είναι εντελώς αντίστροφη. Φαίνεται λοιπόν πως τα ιταλικά μακαρόνια πρέπει να αναζητήσουν το όνομά τους σε ελληνικές ρίζες και εκ διαμέτρου αντίθετα συναισθήματα από εκείνα που προκαλεί σήμερα η λέξη μακαρόνι ή μελομακάρονο στους λιχούδηδες. Φαίνεται λοιπόν πως η λέξη προέρχεται από την ελληνική “μακαρωνία”, ένα πιάτο που σέρβιραν κατά τη μεσαιωνική περίοδο στο νεκρώσιμο δείπνο.

Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “μακαρία”, που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία. Στους νεότερους χρόνους ένα γλύκισμα που έμοιαζε με τη μακαρία βουτήχτηκε στο μέλι και γι αυτό ονομάστηκε μελομακάρονο. Οι Ιταλοί, έθνος με παράλληλο πολιτισμό, διατήρησαν τη λέξη μακαρωνία στη λέξη maccarone (: μακαρόνι). Οι Έλληνες συνέχισαν, τουλάχιστον, για τρεις χιλιάδες χρόνια να χρησιμοποιούν λέξεις, όπως: μακάρι, μακάριος, μακαρίτης, μακαριστός και τελευταία, μακαρονάς, μακαρονάδα και άλλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1500 μ.Χ γίνεται γνωστό στη Γαλλία και αργότερα στην Αγγλία ένα αμυγδαλωτό μπισκότο, κάτι σαν το δικό μας “εργολάβο”, με το όνομα “macaroon” ή μακαρόν.

Μελομακάρονα με σιμιγδάλι

Υλικά

1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
2 ½ φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
¼ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
½ φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι  λίγο κονιάκ
¼ φλιτζ τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
Ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι σόδα
1 φλιτζάνι τσαγιού καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
λίγη κανελοζάχαρη

Για το σιρόπι

1 φλιτζάνι τσαγιού μέλι
½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
¾ φλιτζ. τσαγιού νερό

Τρόπος εκτέλεσης

Δουλεύετε το λάδι με τη ζάχαρη για αρκετή ώρα (τουλάχιστον 15 λεπτά) στο μίξερ. Ρίχνετε το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη σόδα διαλυμένη μέσα στο χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτετε λίγο λίγο το σιμιγδάλι και το αλεύρι κοσκινισμένο. Ζυμώνετε τα υλικά, μέχρι να γίνει μια ζύμη μέτρια. Πλάθετε τα μελομακάρονα κυλινδρικά, τα πιέζετε με το πιρούνι να γίνει η επιφάνειά τους αυλακωτή, τα τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά περίπου.   

Ετοιμάζετε το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά, το ξαφρίζετε και βουτάτε τα κρύα μελομακάρονα μέσα στο ζεστό σιρόπι (όχι περισσότερα από 3-4 τη φορά). Τα τοποθετείτε σε μια πιατέλα παζπαλίζοντάς τα με καρύδια και λίγη κανελοζάχαρη.

μελομακάρονα

Μελομακάρονα με αλεύρι

Υλικά

1 ποτήρι του νερού λάδι εκλεκτό
1/2 ποτήρι ζάχαρη
1/2 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού και λεμονιού μαζί
1 ποτήρι χοντροκοπανισμένα καρύδια
3 ποτήρια αλεύρι μαλακό
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι

1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού μέλι
1/2 ποτήρι νερό
1 φλιτζάνι του καφέ αλισίβα

Τρόπος εκτέλεσης

Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με την πάουντερ. Δουλεύετε το λάδι με τη ζάχαρη για αρκετή ώρα (τουλάχιστον 15 λεπτά) στο μίξερ και το ρίχνετε σε πήλινη λεκάνη. Προσθέτετε την αλισίβα, το κονιάκ και το χυμό του πορτοκαλιού-λεμονιού. Ρίχνετε το αλεύρι λίγο-λίγο και ζυμώνετε καλά να γίνει μαλακή ζύμη. Πλάθετε τα μελομακάρονα κυλινδρικά, τα πιέζετε με το πιρούνι να γίνει η επιφάνεια τους αυλακωτή, τοποθετείτε σε λαμαρίνα και ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 20-30 λεπτά.

Εν τω μεταξύ βάζετε το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι να πάρουν μερικές βράσεις. Ξαφρίζετε και βουτάτε μέσα στο σιρόπι τα μελομακάρονα κρύα (όχι περισσότερο από 3-4 τη φορά). Βγάζετε με τρυπητή κουτάλα, τοποθετείτε σε πιατέλα και πασπαλίζετε με τα καρύδια και λίγη κανελοζάχαρη.

Πηγή συνταγών «Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική» Σοφία Σκούρα